Az ugandai nők politikai képviselete: Fókuszban a 2016-os választások - Bagi, Judit (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2018)
Az Afrika Tanulmányok hasábjain Ruandára fókuszálva korábban már bemutatásra került a Kelet-afrikai Közösség tagállamainak női politikai képviselete, jelen írásban az ugandai nők parlamenti reprezentációját tárgyaljuk bővebben. Uganda a 34. helyet foglalja el a világ országait női parlamenti reprezentációs arány alapján tömörítő ranglistán (IPU, 2017). Az Inter-parlamentális Unió statisztikái értelmében, Ugandában a legutóbbi, azaz a 2016. februári országgyűlési választások óta az országgyűlési politikusok 34 százaléka nő (IPU, 2017). Jelen írásban azon eseményeket és fontosabb lépéseket tekintjük át, amelyeknek köszönhetően Uganda nem csak a szubszaharai Afrika viszonylatában, hanem a világ többi államához mérten is magas női politikusi reprezentációval rendelkezik. Természetesen a tanulmány során azt is vizsgáljuk, hogy a női képviselet mennyiben tekinthető valósnak.