Nkongolo és Mbidi Kiluwe története - Biernaczky, Szilárd (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2018)
Az amerikai, bár Párizsban – a világhírű belga kutató, Luc de Heusch tanítványaként – doktorátust szerző etnológus 1972-ben járt az akkori Zairében (ma Kongói Demokratikus Köztársaság) gyűjtőúton. S került jegyzetfüzetbe ez a „történeti jellegű elbeszélés”, amely a gyűjtő műfaji megjelölése ellenére inkább eredetmítosz, semmint eposz (még ha benne is rejlik az eposz létrejöttének lehetősége).