Egy vagy két napra a haláltól: Eritrea, a menekülő nemzet - Szélinger, Balázs (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2017)
Eritrea, alig nagyobb, mint Magyarország, lakossága pedig mintegy kétharmada a miénknek. Mégis, az elmúlt másfél évtizedben ez a viszonylag kis ország adta az Afrikából érkező menekültek egy igen jelentős részét. Írásunk olyan történelmi-politikai okok megértéséhez kíván hozzájárulni, amelyek ahhoz vezettek, hogy Eritreát a politológusok és történészek zöme ma a “bukott államok” (failed state) kategóriába sorolja. Célunk az is, hogy hosszú idő után ismét magyar nyelven is korrekt információ legyen hozzáférhető erről az országról.