Afrika és afrikaiak a kortárs ír színpadon: interkulturális és színházi kihívások - Kurdi, Mária (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2017)
„A XIX. századi angol karikatúrák nem egyszer emberszabású majmokhoz hasonlónak ábrázolták az ír férfiakat, akiknek agya és így gondolkodása, szellemi képességei is az afrikaiakéhoz hasonlóan kevésbé fejlettek, mint az angolszászoké. Ugyanakkor a róluk alkotott sztereotípiák szerint nincs a fehér emberre jellemző önuralmuk, s ezért vetemednek sokszor erőszakos tettekre, melyek elkövetésében a felsőbbrendű gyarmatosítónak kötelessége őket megfékezni. Az ideologizáltan rasszista és gúnyolódó ábrázolásoknak a kor felfogásában tudományos alapja volt.”