Az afrikai xilofonok történeti és tipológiai vizsgálata - Brauer-Benke, József (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2016)
[...] A történeti adatok áttekintése alapján a xilofonok legkorábbi ábrázolása a 8. század végéről vagy a 9. század elejéről Jáváról a Borobodur templomegyüttes ábrázolásáról ismert. […] Afrikában a Szaharától délre majdnem mindenhol elterjedtek a xilofonok különböző típusai. A legegyszerűbb xilofontípusoknál a hangzó lapok nincsenek rögzítve. Ez az archaikus forma szubszaharai Afrikában szórványokban és Óceániában szélesebb körben elterjedve fennmaradt.