Lectori salutem - Búr, Gábor (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2016)
Az Afrika Tanulmányok X. évfolyamának első duplaszámát ajánlom figyelmébe Kedves Olvasóinknak. Kiadónk ugyan tervbe vette, hogy 2016 során átállítja a folyóiratot online megjelenésű periodikává, azzal az elképzeléssel összekötve, hogy évente-kétévente angol nyelvű évkönyvet is kiad, a X. évfolyamot szeretnénk végigvinni print formában is. Az idei első szám számos izgalmas írást közöl, ismét bizonyítva, hogy az Afrikastúdiumok sok tudományos diszciplína találkozásában képes megmutatni az afrikai valóság temérdek arcát. Elsőként Marsai Viktor elemzi a 2016-os szomáliai választásokat, illetve ezzel szoros összefüggésben a térség biztonsági helyzetének alakulását. Gerőcs Tamás tanulmányában azt vizsgálja meg, hogy a nemzetközi környezet átalakulásával Oroszország afrikai jelenléte milyen új területekre terjedhet ki. Jómagam a délafrikai földkérdés történelmi hátterét és máig ható jelentőségét bontom ki írásomban. Kiss Judit nagyívű tanulmánya pedig a gazdasági diverzifikáció esélyeit és korlátait elemzi Botswanában. Az írásokat ismét Konkoly-Thege György képriportja színesíti – ezúttal egy benini motorozást megörökítve. A. Gergely András tollából pedig egy újabb remek könyvrecenziót olvashatunk – az Iszlám Államról megjelent legfrissebb magyar nyelvű kötet kritikáját. Kellemes nyarat és jó olvasást kívánok! Dr. Búr Gábor főszerkesztő