A szomáliai helyzet két kutatóút tükrében - Marsai, Viktor (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2016)
2015 októberében két hetet töltöttem Kenyában és Szomáliában, majd három hónappal később ezt egészítette ki egy etiópiai út. A kutatás alapvetően két területre fókuszált: a 2016-os szomáliai választásokra, illetve ezzel szoros összefüggésben a biztonsági helyzet alakulására. A helyszíni interjúk – összevetve a már korábban is elért sajtóhírekkel, jelentésekkel, elemzésekkel – azt igazolták, hogy sajnos nagyon könnyű ugyanabba a folyóba újra belelépni. Igaz, talán egy kicsivel fentebbi partszakaszon, mint korábban.