Oroszország és Afrika gazdasági kapcsolatainak átalakulása a rendszerváltás tükrében - Gerőcs, Tamás (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2016)
Oroszország jelenléte az afrikai gazdasági életben a rendszerváltás óta rendkívül csekélynek tekinthető, főleg ha a növekvő kínai vagy a hagyományosan erős pozíciókkal rendelkező nyugati országokéval vetjük össze. A tanulmány azt vizsgálja meg, hogy a nemzetközi környezet átalakulásával Oroszország afrikai jelenléte milyen új területekre terjedhet ki. A kérdés aktualitását az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók adják. Ha a korlátozások hosszabb távon fennmaradnának, Oroszország arra kényszerülhet, hogy új beszerzési útvonalakat keressen, ráadásul esetükben az exportpiacok diverzifikációja is egyre fontosabb gazdaságpolitikai céllá válik.