Volt egy farmom (Dél-)Afrikában: A földkérdés történelmi háttere és jelentősége a mai Dél-Afrikában - Búr, Gábor (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2016)
Az apartheid egyik máig élő öröksége a földtulajdon rendkívül egyenlőtlen elosztása, hiszen egykor kényszerrel fosztottak meg egyéneket és közösségeket nem csupán a megélhetésüket biztosító termőterületektől, de lakóhelyüktől is. Egy 2010-es reprezentatív felmérés szerint a dél-afrikai fekete népesség úgy gondolja, hogy a legtöbb földet a múltban a fehér telepesek jogtalanul sajátították ki maguknak, s ezért nincs joguk ma ezt a tulajdont megtartani. A fehér népességen belül mindössze 8 százalék osztotta ezt a nézetet. Nincsen talán semmilyen más kérdés, ami a bőrszín mentén hasonlóan megosztaná Dél-Afrika társadalmát.