A gazdasági diverzifikáció esélyei és korlátai Botswanában: Egy terepkutatás tükrében - Kiss, Judit (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2016)
2016 év elején a szerző társaival 2-2 hetet töltött két, nyersanyagban gazdag dél-afrikai országban, Botswanában és Namíbiában, ahol minisztériumokat, kormányhivatalokat, kutatóintézeteket, tanácsadó cégeket látogattak meg, illetve szakértőkkel, üzletemberekkel készítettek interjúkat. Terepkutatásuk legfőbb célja annak vizsgálata volt, hogy hogyan hatott a nyersanyagkincs az egyes országok gazdaságára és milyen lépéseket tettek/tesznek a nyersanyag-függőség csökkentésére, a gazdasági struktúra átalakítására és a nyersanyagvagyon csökkenése utáni korszakra való felkészülésre.