Álom-kutatások: Fókuszban a dél-afrikai xhosák álom-tradíciói - Bagi, Judit; Molnár, Tamás (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2016)
„Ha fejlődni akarsz, kövesd azt, amit az álmaidban látsz” – nyilatkozta a xhosa törzs egyik tagja, aki az álmában kapott jóslatnak köszönhetően mentette meg lova életét. A dél-afrikai népcsoport álmokkal ápolt különleges kapcsolata több évszázados ősi tradíciókig nyúlik vissza. A magát amaXhosa-ként, nyelvüket pedig isiXhosá-nak nevező törzs a mai napig élő, álmokhoz köthető hagyományok segítségével tartja fenn kapcsolatait az ősökkel, mond jövendölést, vagy gyógyítja a közösség tagjait. Szertartásaik során fontos szerepet tölt be az úgynevezett „afrikai álomgyökér”, amely álomban történő tudatosulást idéz elő. Ezen xhosa szerepkörök a mai modern ember számára akár misztikumnak is tűnhetnek, ám meg kell jegyeznünk, hogy a 20. század közepétől jelen lévő álom-kutatások eredményei korántsem állnak olyan távol a természeti népek felfogásaitól, mondhatni kezdik tudományosan igazolni azt. Jelen írás amellett, hogy igyekszik rávilágítani a tradicionális álomkultúrák és a modern kutatások közötti összefüggésekre, a Dél-afrikai Köztársaság területén élő xhosák álom-tradícióinak különleges világába kalauzolja el az Olvasót.