A határ mint koncepció és metafora – Afrika a nemzetközi kapcsolatok rendszerében - Bach, Daniel C.; Dömös, Mariann (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2015)
Az elmúlt évtizedekben Afrikára nagyobb figyelem irányult a nemzetközi kapcsolatok rendszerében, a globális gazdaságban meghatározható szerepe pedig erősödni látszik. Mindezekkel együtt az ún. határ-koncepcióra is egyre jobban figyelnek a különböző aktorok. Afrika jelenlegi ábrázolása, mint a „legutolsó globális határ(terület)”, a kontinens megnövekedett jelentőségére, egyúttal a globális szerepekben történt hangsúlyeltolódásra világít rá. A tanulmány a többértelmű határkoncepciót igyekszik megvizsgálni Afrika nemzetközi kapcsolatainak tekintetében.