Az afrikai líra hangszertípus történeti áttekintése - Brauer-Benke, József (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2015)
Az afrikai líra-típusok történeti áttekintése igazolja azon hipotéziseket, miszerint az afrikai lírák jövevény hangszerek a kontinensen. A hangszertípus interetnikus kapcsolatok által továbbított, diffúz megjelenése azonban térben és időben eltérő elterjedéseket mutat. Az afrikai kontinens történeti és földrajzi viszonyainak köszönhetően, egészen a legutóbbi időszak gyári anyagainak megjelenéséig, az ókori lírákkal rokonítható edényes lírák helyben talált anyagokból, hagyományos technikákkal készültek, ennek köszönhetően, némely esetben egészen a 20. századig, mint recens archaikum, szinte változatlan formában élték túl az eltelt évszázadokat.