Temetni veszélyes: Az afrikai országok egészségügyi helyzetének gazdasági hatásai - Ternák, Gábor (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2014)
Manapság Afrikáról mindenkinek az Ebola-járvány jut eszébe, amelynek gazdasági hatásai jelenleg pontosan nem ítélhetőek meg, de nagy a valószínűsége annak, hogy az érintett országokat padlóra küldi, hacsak nem részesülnek masszív anyagi támogatásban. A hirtelen kitört járványok legnagyobb gazdasági kára nem a direkt egészségügyi kiadások megemelkedéséből, hanem a megijedt lakosság irracionális viselkedéséből származik, és a kialakult kaotikus helyzet miatt következik be.