Interjú Théodore Trefon-nal: Készítette: Baracs Róbert - Baracs, Róbert (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2014)
A tervureni irodájában Théodore Trefonnal folytatott beszélgetés során személyes és szakmai kérdéseket tettem fel életéről, tanulmányairól, kutatásairól és személyes véleményéről a Kongói Demokratikus Köztársaság múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Théodore eredetileg az USA-ból származik, és részben mentorának, részben kutatási témájának köszönhetően Belgiumban telepedett le. Az egykori belga gyarmatot politikai-gazdasági megközelítésében, azok történelmi vonatkozásaival együtt vizsgálja. Mivel rendkívül kortárs témákkal dolgozik, gyakran utazik Kongóba, melynek veszélyes, keleti részén is megfordult terepkutatásai során. Kutató, oktató, valamint számos esszé és könyv szerzője, széles ismeretekkel Kongóról. Jelenleg a Brüsszelhez közeli Tervurenben található Közép-afrikai Királyi Múzeumban dolgozik kutatóként.