Az erőszak gyilkos tereinek evolúciója Afrika közepén: A közép-afrikai krízis kronológiája - Csizmadia, Sándor (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2014)
A Közép-afrikai Köztársaság a kotinensen elfoglalt centrális helyzetéből adódóan stratégilag fontos szerepet tölt be. A tanulmányban először bemutatásra kerülnek az egymást követő államfőknek és az állami erőszakszervezeteknek az erőszakformák alkalmazásában és terjesztésében játszott szerepe, ugyanezen aktoroknak az egymáshoz való viszonya, majd az ország fegyveres erőinek, az ellenük lázadó fegyveres csoportoknak illetve a nagyszámú fegyveres banditáknak, az ún. zaragináknak a védtelen civil lakosság ellen elkövetett támadásait, súlyos jogsértéseit vizsgáljuk.