Dél-Szudán visszatér a háborúhoz - Large, Daniel; Bánáti, Áron (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2014)
2011 júliusában mindenki Dél-Szudán függetlenedését és a Szudáni Népi Felszabadítási Mozgalom (SPLM) sikerét ünnepelte az újonnan létrejött országban. Két évvel később egy pusztító és halálos konfliktus szabadult az országra, mely így visszatért a háborúskodáshoz. Korábban együtt küzdő felek váltak ellenségekké, a gazdaságilag amúgy is törékeny állam pedig az összeomlás szélére sodródott.