Lectori salutem - Búr, Gábor (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2013)
Az Afrika Tanulmányok 2013 őszi száma igazi csemegét kínál az olvasónak. Egy, az előző számunkban megjelent cikkre, amely ráadásul csak első tagja a kétrészes opusznak, máris megszületett az első írásos reagálás. Minden szerkesztőség álma, hogy a kezéből kikerülő folyóirat ne csupán népszerű legyen az olvasók körében, de vitákra, az érintett témák továbbgondolására is késztessen. De hogy ne áruljunk zsákbamacskát, eláruljuk, hogy Vojnits András a két Teleki-expedícióról, a 125 és 25 évvel ezelőttiről írt cikkének első részére reflektált máris Sárkány Mihály. A magyar afrikanisztika két meghatározó személyisége nyilvánult meg az Afrika Tanulmányok hasábjain, ráadásul mindketten résztvevői voltak a mára már legendássá vált negyedszázaddal ezelőtti tudományos emlék-expedíciónak. Véleményükre, megjegyzéseikre érdemes odafigyelni. Ritka az alkalom, hogy a visszacsatolás ilyen hamar megtörténik, hiszen folyóiratunk jellegénél fogva általában olyan témákat jár körbe, amelyek itthon csak kevés ember építő kritikájára számíthatnak. Éppen ezért fontos, hogy a jövőben „csápjainkat” minél inkább a külvilág, főként Afrika és a szomszédos országok irányába is kiterjesszük, hogy képesek leszünk szélesebb körben is felkelteni a figyelmet, másokat is együttműködésre sarkallni, vitákat provokálni. Ebbe a törekvésbe illenek bele aktuális számunk további cikkei is, akár a Zöld forradalom Afrikában, akár a Black Hawk Down olasz módra – a Battaglia del Pastificio című cikkekre gondolunk az „Afrika ma” rovatban, akár a valódi történelmi csemegének ígérkező Dingane uralma és a fehér telepesek címűre, vagy az „Afrika és Magyarország” rovatból François Baron de Tott immár magyar nyelven is olvasható emlékiratait bemutató munkára. Számunkat a hagyományos interjú rovat zárja. Jó olvasást, tartalmas időtöltést! Dr. Búr Gábor főszerkesztő