Dingane uralma és a fehér telepesek - Világi, Dávid (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2013)
„Dingane felépíttette saját fővárosát, Gungundhlovut, és első döntései mindenki számára szimpatikusnak bizonyultak. A hazatérő seregek egy részének engedélyezte a fejgyűrű viselését, és a többieknek is lehetővé tette, hogy katonai kraaljaikba visszavonulva kipihenhessék az elmúlt időszak sorozatos hadjáratainak fáradalmait. Dingane nem kívánta Shaka hibáját elkövetni, nem szeretett volna kígyókat melengetni a keblén, ezért a trónra veszélyes rokonait egytől-egyig meggyilkoltatta. A mészárlást csupán ketten úszták meg a királyi család férfi tagja közül.”