A „kék emberek” szabadságvágya, dzsihadisták zsarnoks ága és nemzetközi beavatkozás Maliban - Csizmadia, Sándor (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2013)
A gyarmatosítás idején Francia Szudánnak nevezett Mali 1960. szeptember 22-én kiáltotta ki a Franciaországtól való teljes függetlenségét. A multietnikumú állam elfogadta a gyarmati időszakból örökölt határait, ily módon viszont szinte be volt kódolva Mali jövőjébe egy permanens konfliktus, amely már a dekolonizáció folyamatának kezdetén is meghatározta az ország északi és déli részén élő népcsoportok viszonyát. Az ország nagy kulturális tereit ugyanis északon az arab-berber, délen a szubszaharai kultúrák határozzák meg. A mali lakosság 7%-át kitevő és az ország északi részén élő tuaregek nem akartak a mali állam területéhez tartozni, amelyet sokan közülük azóta is gyarmatosító vagy megszálló hatalomként fognak fel. A tanulmány bemutatja a nyugat-afrikai állam regionális és belpolitikai kihívásait és segít megérteni a napjainkban is zajló konfliktusokat.