125 és 25 év (1/2): 125 éves a Teleki-expedíció - Vojnits, András (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2013)
Az évfordulókon általában egy-egy kiemelkedő személyiség születéséről vagy haláláról emlékezünk. Esetünkben nem erről van szó: Teleki Sámuel expedíciója 125 éve érte el Afrika fehér ember előtt még ismeretlen területének legközepét, és 25 éve ismételte meg útját a Magyar Tudományos Afrika Expedíció, a II. világháború utáni időszak legnagyobb szabású és legkomplexebb magyar expedíciós vállalkozása. Vojnits András írása az „eredeti” expedíció megálmodójának és kivitelezőjének életútját ismertetem röviden, és megkísérli összefoglalni az elért eredményeket.