Kongói kontrasztok - Tarrósy, István (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2013)
A Kongói Demokratikus Köztársaság lehetne a világ egyik leggazdagabb országa (tényszerűen az is, ha természeti kincseit, nyersanyag-készleteit nézzük), de az egyik legrosszabbul kormányzott állama a világnak, így e természetes gazdaság (adottság) nem tud kiteljesedni és a helybélieknek a jobb életet elhozni. Hasonlóan más szubszaharai területhez, e 2,3 millió km2 kiterjedésű ország sok kontraszttal jellemezhető, melyeknek egy szubjektíven válogatott csokrát adja közre a szerző több, terepen készült fotóval illusztrált esszéjében.