Búrok a magyar művelődés történetében - Biernaczky, Szilárd (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2013)
A magyarországi afrikai érdeklődés történetével szembesülve azt kell tapasztalnunk, hogy a múlt (vagyis a 20.) század első felében viszonylag gazdag útleírás-irodalom mellett két jellemző vonulatot fedezhetünk fel. Az egyik a jeles német etnológus, Leo Frobenius munkásságának sokrétű hatását mutatja. A másik a dél-afrikai holland telepes nép, a búrok és az angolok között a századfordulón kirobbant második háború nyomán alakult ki.