Lectori salutem - Búr, Gábor (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2012)
Afrika Tanulmányok VI. évfolyamának 4. számát, azaz a 2012 téli megjelenést tartja kezében az olvasó. A már megszokott gazdag tartalmat ez alkalommal egy örvendetes aktualitás teszi még teljesebbé: a Terepen rovatban Szilasi Ildikó számol be idén nyáron tett útjáról Angolában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A Magyar László expedíció a tudományos kutatás mellett a kulturális kapcsolatépítés és a természeti és emberi értékekben roppant gazdag Angola és Kongó turisztikai felfedezését is szolgálta. A kitűnő képek is erről tanúskodnak. Az Afrika és Magyarország rovatban Lakner Zoltán ír a magyar agrobiznisz lehetőségeiről Afrikában. A téma örökzöld, a potenciál óriási, bár jó volna végre megvalósult tervekről beszámolni. Ezúton csupán ígérhetjük, hogy ez rajtunk nem fog múlni. A Fókuszban rovatban Dél-Afrika a világpolitikában és Magyarországon címmel Bagi Judit közöl interjút a búcsúzó dél-afrikai nagykövet asszonnyal. Takalani Esther Netshitenzhe neve minden magyar afrikanista számára ismerősen cseng, az utóbbi években alig akadt olyan Afrikával kapcsolatos rendezvény, ahogy személyesen ő maga, vagy az általa vezetett külképviselet valamely tagja ne vett volna részt, előadásokat tartott egyetemeken és sok egyéb oktatási intézményben, könyvadományokkal, információkkal, ha kellett jó szóval segítette a hazai afrikanisztika intézményesülésének rögös útját. Az Afrika ma rovatban is ritka csemegére talál az olvasó, Marsai Viktor: Információs hadviselés és PSYOPS Afrika szarván című írása a kenyai-szomáli propagandaháborúról ad áttekintést az 1960-as években. Nagyon ritka eset, hogy magyar szerző egy afrikai ország levéltárában végzett kutatásainak eredményeivel örvendezteti meg olvasóit, most egy ilyen úttörő vállalkozás örvendeztet meg bennünket. E rovat másik cikkét Bagi Judit jegyzi Ruandai családtervezés címmel. Földünk egyik legszegényebb és legsűrűbben lakott országában az a cél, hogy minél többen vegyenek részt a családtervezésben és a nők saját elhatározásukból annyi gyermeket szülhessenek, amennyit valóban szeretnének illetve egészséges körülmények között felnevelni képesek. A Magyar békefenntartók Afrikában rovatban Besenyő János közöl Labanc Imre őrnaggyal interjút, aki éppen a ruandai népirtás idején teljesített ENSZ szolgálatot Ugandában, a ruandai határ mentén. Aktuális kiadványunkat még számos recenzió és egyéb anyag is színesíti. Jó olvasást kívánunk mindenkinek! Dr. Búr Gábor főszerkesztő