Hatalmi játszmák – geopolitikai átrendeződés Nyugat-Afrikában - Suha, György (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2012)
„Ha valaki kételkedik abban, hogy a demokrácia képes Afrikában felvirágozni – jöjjön Szenegálba” – idézte az AFP Hillary Clinton július végi tizenegy napos afrikai körútjának, dakari állomásán tett kijelentését. Az amerikai külügyminiszter ugyanakkor azonnal hozzáfűzte: „A kontinensen még mindig sok az autokrata vezető, akik többet tesznek saját hatalmuk, mint polgáraik jólétének megőrzése érdekében.” Félig tele van, vagy félig üres-e az afrikai demokrácia képzeletbeli pohara – teszik fel egyre többen a költői kérdést. Nem vitás, erre problémára a nyugat-afrikai geopolitikai térkép nagyszerű példákat mutat.