Portré: Horváth Csaba Zsolt százados (EUTM SOMALIA) - Besenyő, János (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2012)
2000-ben került a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Katonai Főiskolai Karára, ahol 2004-ben műszaki tisztként végzett. Első tiszti beosztását, hadnagyként, Szentesen kapta, ahol egyszerre több műszaki feladatot is ellátott: szolgált műszaki-felderítő szakaszparancsnokként majd századparancsnok helyettesként, utána pedig a hídépítő századparancsnok helyettese lett. 2009 novemberében Szentendrére került műszaki oktatónak a Kinizsi Pál tiszthelyettes szakképző iskolára, és azóta - két komoly megszakítással - ott teljesít szolgálatot. 2010 áprilisától szeptemberéig szolgált az EUTM Somalia műveletben, mint az egyik kiképző csoport parancsnoka, ahol a szomáliai kormánykatonák kiképzéséért felelt. Eredményes munkája miatt a hazatérése után ismét felkérték, hogy vállaljon egy újabb időszakot a műveletben. Erre 2011. januártól júniusig - 5 és fél hónap időtartamban - került sor.