Kadhafi után – A Líbia előtt álló politikai kihívások - Háló, Krisztián (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2012)
Moammer Kadhafi 42 éven keresztül irányította Líbiát, egy rendkívül nagy méretű észak-afrikai államot, amely hatalmas olajkincse és Olaszországgal, egykori gyarmati anyaállamával, ápolt kapcsolata miatt fontos szerepet töltött be a nemzetközi kapcsolatokban. A tanulmány részletesen elemzi a 2011-es év történéseit, illetve Kadhafi hatalmának meggyengülését, s azok hatását Líbiára, bemutatva a diktátor halálát követő politikai átmenet szereplőit az iszlamista csoportoktól a törzsi vezetőkig, feltárva azokat a társadalmi törésvonalakat, amelyek az ország jövőjét meghatározhatják. Az írás továbbá megkísérli a lehetséges forgatókönyvek, mint a demokratikus átmenet, a területi egység szétesése, monarchia restaurációja, vagy a török vagy iráni mintájú állam kialakulása, s az azokat befolyásoló tényezők bemutatását.