Népességrobbanás – a szegénység csapdái zárulnak - Simonyi, Gyula (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2012)
A népességnövekedés és az ökológiai túlterheltség komoly veszélyt jelent mind a fejlett, mind a fejlődő országok számára, hiszen a 21. század világméretű környezeti problémái nem ismernek országhatárokat. A tanulmány részletesen elemzi a népességrobbanás és az ökológiai problémák összefüggéseit, valamint azok gazdasági és társadalmi következményeit, felhívva a figyelmet arra, hogy ezek a kihívások különösen súlyosan érintik az afrikai országokat. Az írás kitér továbbá az afrikai kontextusban kiemelkedő fontosságú családtervezés és fogamzásgátlás jelentőségére, valamint a nők jogainak és az oktatás kulcsfontosságú szerepére.