Az EU és tagországainak szerepvállalása Dél-Szudánban - Illés, Zoltán (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2012)
Dél-Szudán 2011-ben vált függetlenné Szudántól egy egyhangú népszavazás következményeként, melyet hosszú polgárháborúk előztek meg. Az új állam gazdasági alapját jelentős olajkészletei adják, melynek exportja függ a Szudánnal való kapcsolattól. A tanulmány fókuszában az Európai Unió és tagállamainak Dél-Szudán fejlesztésében és a politikai stabilitás előmozdításában jelentkező aktív szerepvállalása áll, kitérve az ország kihívásaira a kormányzás, a biztonság és a gazdasági fenntarthatóság terén, hangsúlyozva a fontosabb és a térségben aktívabb jelenléttel bíró államok motivációit és céljait.