A Balassi Bálint-emlékkard Afrikába is eljutott - T. Horváth, Attila (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2012)
Tizenhatodik alkalommal díjaztak a poliglott költőóriásunkról elnevezett emlékkarddal írókat. A kuratórium minden évben egy arra érdemes magyar költőt jutalmaz, olyant, akinek líráját és irodalmi munkásságát méltónak tartja a 16. századi magyar költő életművéhez. Emellett olyan nem hazai irodalmár, műfordító is megkapja a díjat, aki sokat tesz a magyar irodalom külhoni népszerűsítéséért. Idén – negyedik kontinensként – Afrikába is kerül a végvári szablya művészi másolatából egy példány, mivel a Kongói Demokratikus Köztársaságban élő Gabriel Zanmaku Olembe kapta meg a kitüntetést.