Köszöntő - Tanulmányok, Afrika (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2011)
Az Európai Integrációs Alaptól elnyert pályázati támogatás segítségével, a „Feketén-fehéren – Itt vagyunk!” projekt (EIA/2010/3.1.4.1.) keretében az Afrika Tanulmányok szerkesztősége a magyar folyóirat-palettán igazi kuriózummal rukkol elő 2011 őszén: migrációval és integrációval foglalkozó különszámot ad közzé. A nemzetközi és magyar témájú tanulmányokat, cikkeket, riportokat és interjúkat is tartalmazó, megemelt példányszámú lap széles olvasóközönséghez jut el, ezáltal erősíti az afrikai-magyar kulturális és társadalmi kapcsolatokat és hozzájárul az integrációs folyamatokhoz. A lapszám ismét színes fotókkal jelenik meg és ismert, afrikai származású emberekkel, valamint Afrikával, migrációval foglalkozó civil szervezetek képviselőivel készített interjúk sokasága mellett olyan összetett kérdéseket boncolgat, mint például a klímamigráció és Afrikában jelenlévő NGO-k, az agyelszívás kérdésköre, továbbá olyan jellegzetesen afrikai (és magyar) tapasztalatokat mutat meg közelebbről, amelyek alapján talán jobban megérthetjük az afrikai el/vándorlás és vándorok jelenségét és életét. Különösen izgalmas a budapesti afrikaiakról, vagy éppen a nyugat-szaharai és dél-afrikai területeken megfi gyelhető migrációról szóló írásokban elmélyednünk. A számot erősíti az a záró blokk, amely a hazai Afrikával és általában a bevándorlókkal kapcsolatban felhalmozódott tudások birtokában lévő civil szervezeteket összesíti és mutatja be röviden. Afrika Tanulmányok Szerkesztőség