Klímavándorlás, klímaigazságosság és a globális NGO-k Afrikában - Glied, Viktor; Bumberák, Maja (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2011)
Az IPCC már 1990-es jelentésében figyelmeztetett arra, hogy az éghajlatváltozás, a szélsőséges időjárási jelenségek sokasodása migrációs hullámokat indíthat el Latin-Amerika, Afrika, Délés Kelet-Ázsia, illetve a csendes-óceáni szigetvilág egyes térségeiből. A klímamigráció, illetve az éghajlati menekült új fogalomként jelenik meg szakirodalmakban és a tudományos szféra számára egyaránt. Jelenleg még részben tisztázatlan folyamatok húzódnak az összetett jelenség hátterében, de abban a kutatók is egyetértenek, hogy az éghajlatváltozás a történelem eddigi legnagyobb volumenű népvándorlását jelentheti.