Nyugat-Szahara és a migráció - Besenyő, János (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2011)
Amikor a nyugat-szaharai konfliktussal foglalkozunk, rövidesen előkerül több olyan téma is, ami az európai országok biztonságát is érinti, mint például, a kábítószer- és fegyvercsempészet, vagy a legális-illegális migráció. Cikkemben a Nyugat-Szaharán keresztül zajló migrációval foglalkozom. Nyugat-Szahara annak a Maghreb-régiónak a szerves része, ahonnan az afrikai migránsok nagy része Nyugat- Európába érkezik. Ez a fajta migráció részben történelmi indíttatású, hisz az itt élők szoros kapcsolatba kerültek a korábbi gyarmatosító hatalmakkal, Spanyolországgal és Franciaországgal, illetve a más afrikai országokból érkező, jobb megélhetést (vagy éppen a túlélést) kereső emberekkel.