Afrikai agyelszívás: A kérdéskör néhány mérvadó aspektusa - Tarrósy, István (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2011)
Az afrikai államok függetlenné válásának idején az államigazgatásban betöltött pozíciók tekintetében az őslakos afrikaiakat a perifériára szorították – a gyarmati adminisztrációknak sokáig nem állt érdekében, hogy képzett afrikaiak vegyék körül őket –, nem beszélve az európai felsőbbrendűség elvéből (hübrisz) fakadó attitűdjükről. A frankofón afrikai területek kicsivel jobb helyzetben voltak, mint az angolok által menedzselt térségek, így nem ért senkit meglepetésként, hogy a függetlenné vált Ghána új politikai vezetése a tisztviselők 60%-át azonnal, már 1957 márciusában afrikaiakból rekrutálta. A kontinens egészére kiterjesztett elvvel minden új vezető egyet tudott érteni: haladéktalanul „afrikanizálni” kell a közigazgatást.