A szomáliai stabilitás és a nemzetközi közösség - Besenyő, János (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2011)
A nemzetközi közösség országai az elmúlt időszakban felismerték, hogy a szomáliai Ideiglenes Szövetségi Kormány képtelen hatékonyan betölteni a szerepét, ezért megpróbálnak nyomást gyakorolni annak vezetőire, hogy legalább a kormányzattól elvárt alapvető tevékenységeket legyenek képesek megtenni. Ez persze másfajta megközelítést feltételez mindkét féltől, melyek közül a szomáliai kormánynak az ingatag belpolitikai helyzetben kéne valamilyen szintű stabilitást létrehoznia, miközben a vele szembenálló iszlamista szervezetek kihasználják tehetetlenségét. Azt világosan lehet látni hogy Szomáliában egyidejűleg kell katonai és politikai eszközöket bevetni az ország stabilizálása érdekében. Mielőtt azonban továbbmennék, röviden vegyük górcső alá magát Szomáliát.