Afrika és a terrorizmus – Az Al-Kaida jelenség a fekete kontinensen - Marsai, Viktor; Szijj, Dóra (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2011)
Afrika – különösen a szubszaharai térség – a dekolonizáció és az államépítés nyilvánvaló kudarca óta – immáron közel négy évtizede – a negatív szenzációk legszélesebb tárházául szolgál a világban. A természeti katasztrófáktól kezdve a különféle biztonsági kihívásokig szinte minden olyan archaikus és modern fenyegetés tetten érhető a kontinensen, amely a globalizáció ütőerén keresztül nem csupán a térség, hanem akár az egész világ stabilitására nézve is veszélyt jelenthet az elkövetkező évtizedekben.