Franciaország régi-új Afrika-politikája (2007–2010) - Türke, András (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2011)
Az afrikai kontinens viszonyainak ismerete Sarkozy francia elnök egyik leggyengébb oldala. Az elnök kiváló szakértőkre támaszkodhatna – az Elysée Afrika-sejtjének irányítását Michel de Bonnecorse utódjaként az elefántcsontparti konfliktus rendezésében kitűnt, sokáig a DGSE stratégiájáért felelős Bruno Joubert vette át, és Sarkozy baráti köréhez tartozik a főként Chirac és de Villepin alatt egyik legfontosabb, a foccart-i eszmék örököseként számon tartott Robert Bourgi. De véleményünk szerint ezen szakértők véleménye – Afrika vonatkozásában is – az elnöki politika alakításában kevésbé esik latba, mint a főként média-kommunikációs szakemberekből álló közvetlen tanácsadói köre.