Etiópiáról röviden – Az Akszúm Birodalom - Eyassu, Tadesse (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2010)
Etiópia az emberi faj evolúciós állomásainak jelentős színhelye és az egyik legrégebbi írásos történeti forrásokkal rendelkező ország a világon. A paleolitikum, tehát a pattintott kőkorszak idejéből számos lelet ismert a térségből, melyek bizonysága szerint az ember Kelet-Afrikában született meg, közel hatmillió évvel ezelőtt. Legidősebb ismert ősünk egy 110 cm magas férfi, aki valószínűleg 21 éves koráig élt, a hárommillió évvel ezelőtti Etiópiában, az Awash-völgyben. A régészek Lucy-nek, míg az etiópok Dinkeneshnek nevezték el.