Afrika nőpolitikusai - számok, és ami mögöttük van - Takács, Izolda (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2010)
Ha figyelmünket Afrika országainak nemzeti parlamentjei felé irányítjuk és csak a női politikusok számát vesszük górcső alá, olybá tűnhet, hogy egyes országokban a nemi esélyegyenlőség megvalósulása a politika területén egyáltalán nem lehetetlen. Jelenleg ugyanis egy kelet-afrikai ország, Ruanda parlamentjében foglal helyet a világon a legtöbb női politikus, a képviselők 49%-a nő, ezen felül, 2004-ben Mozambikban női miniszterelnököt választottak Luisa Diogo személyében, nem először Afrika történetében, 2005-ben Libériában pedig Ellen Johnson-Sirleaf a kontinens első női elnökeként lépett a politikai vezetők sorába.