Afrikai egységtörekvések a pánafrikanizmustól az Afrikai Unióig - Tóth, Norbert (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2010)
„Ne fogjon senki könnyelműen a húrok pengetésihez” – idézhetnénk kezdésképpen Petőfit. Hozzátéve legalábbis, hogy addig nem, amíg meg nem határozunk néhány az írásunk alapjául szolgáló intézményt. Így elengedhetetlenül szükséges Afrika, mint entitás definiálása. Nos, Afrikát a továbbiakban nem csak, mint földrajzi valóságot fogjuk figyelembe venni, hanem, mint politikai-jogi realitást.