Egy kontinenstorna margójára: A 2010-es angolai Afrika Kupa kritikája - Vörös, Zoltán (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2010)
Vérengzés, majd eltiltás, kapus-bakik és végtelenül gyenge játék – így jellemezhető a 2010-es angolai Afrika Kupa, mely alaposan felborzolta a futball-társadalom idegeit, vélhetően megtorpantva egy sokat ígérő kezdeményezést, mely hosszú fejlődés után egyre rangosabbá váló küzdelmeket hozott. Az 1957-es szudáni rajt óta (1968-tól kétévente) megrendezésre kerülő Afrikai Nemzetek Kupája (Africa Cup of Nations vagy African Nations Cup, a továbbiakban ANC) labdarúgótorna a kontinens legrangosabb megmérettetése, melyet az afrikai focisták topligákba való áramlásával egyre több kritika ér.