Afrika zsidó közösségeiről - Grünhut, Zoltán (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2009)
Az afrikai zsidó diaszpóra történelmi hátteréről és kialakulásáról párhuzamosan fellelhető elképzelések magyarázata mellett, a cikk, elmélyülve a zsidó közösségek Afrikában való történelmi szerepéről és áltlában véve jelenlétéről, értelmezi és elemzi az egyes afrikai államok zsidó diaszpóráinak szerepét és társadalmi helyzetét, valamint a közösségek számának történelmi alakulását. Az írás kitér többek között Dél-Afrika, Etiópia és a Magreb-térség különböző, de kiemelendő zsidó közösségeire, s a kontinens fekete zsidó csoportjaira, melyek kialakulását viták övezik.