A tradicionális joruba istenvilágkép - Arowolo, Bernadett (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2009)
Nigéria második legnagyobb lélekszáma törzse a joruba. A tanulmányból megismerhetjük a törzs eredetét, az istenek hierarchiáját. A jorubák hitvilága – hasonlóan más tradicionális afrikai vallásokhoz – szorosan kapcsolódik a misztikus hiedelemhez, a mágiához, a spiritualizmushoz, a jósláshoz, és a különböző rítusokhoz. Átfogó képet kapunk a jorubák mindennapi életéről, a rituális szertartásokról, illetve a maszkok és a zene meghatározó szerepéről.