Lectori salutem - Búr, Gábor (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2008)
Az olvasó az Afrika Tanulmányok legfrissebb, Kongónak szentelt számát tartja kezében. A szubszaharai Afrikában ma ez a régió áll a figyelem középpontjában, mely egyben azt is jelenti, hogy sajnálatos módon itt a legnagyobb mértékű az emberi szenvedés, itt volna a legnagyobb szükség az azonnali segítségre. Aktuális számunk cikkei nem a legújabb válságot veszik górcső alá, ám elolvasásuk segít eligazodni a mában is, hiszen a Kongó-medence népeinek múltbéli sorsfordulóit elemzik, vagy éppen olyan szélesebb értelemben vett háttéradatokkal szolgálnak, amelyek nélkül elvesznénk az információk dzsungelében. Hogy ez mennyire nem pusztán elméleti veszély, arra bizonyítékkal szolgál az 1884-85-ös berlini-, nyugat-afrikai, vagy egyszerűen csak Afrika-konferencia, amelyhez számos, történelmileg hamis tudat tapadt az idők folyamán. A legáltalánosabban elterjedt tévhit szerint ekkor és ott, Berlinben osztották fel egymás között az akkori európai gyarmatosító hatalmak a kontinenst. E szám több cikke is pontos képet rajzol az akkor történtekről, s egyben ezek az írások magyarázattal szolgálnak a máig élő hamis tudatok kialakulásának körülményeire. A kuszaságnak azonban itt még nincs vége. Csak egyetlen, de szemléletes példa: a Coppola rendezte Apokalipszis most című film szinte mindenki által ismert, ám az, hogy ehhez az alapötletet Joseph Conrad „A sötétség mélyén” című, a 19. század végén Kongóban játszódó regénye szolgáltatta, bizony sokak számára az újdonság erejével hat. A dolog természeténél fogva olvasóink nem ebbe a kategóriába tartoznak, de ők is rendkívül sok érdekes és új információval gazdagodhatnak a lap forgatásával. Dr. Búr Gábor főszerkesztő