Tippu Tip: egy birodalomépítő rabszolgakereskedő Kongóban - T. Horváth, Attila (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2008)
Afrika terüeteinek meghódítása, s birodalmak kiépítése kapcsán legtöbbször az európai gyarmatosítókkal és azok Afrikáról alkotott elképzeléseivel talákozhatunk mind a szakirodalmak, mind a populáris kultúra terén. A cikk ezzel ellentétesen egy zanzbári rabszolgakereskedő Tippu Tipp birodalmának kiépítéséről szól, kitérve a hatalmas terület Belgiumnak való átengedésével elért intézményesített, gyarmati pozició megszerzésére, mely megbecsült polgárrá emelte a zanzibári kereskedőt, akinek emlékirata a periódus egy nélkülözhetetlen forrását jelenti.