A Szuezi-csatorna története: Ferdinand de Lesseps vízi „kiskapuja” a Távol-Keletre - Szabó, Loránd (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2008)
A tanulmányban a világ egyik legfontosabb és legforgalmasabb csatornájának története elevenedik meg előttünk, bemutatva az építkezést megelőző nemzetközi politikai háttérfolyamatokat, a stratégiai előnyökért folytatott alkudozásokat, cselszövéseket, a különböző tervezési elképzeléseket, valamint a szuezi víziút megnyitásának ünnepélyes pillanatait.