Tíz ország kincse – A Nílus - Végh, Dalma (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2008)
A 6850 kilométeren át kígyózó Nílus nemcsak az afrikai kontinens, de egyben a Föld leghosszabb folyója is. Évezredes jelentőségét hűen tükrözi az ókori Egyiptom gazdasági és kulturális életében, illetve annak nyomán az egész emberiség civilizációs fejlődésében betöltött rendkívüli szerepe. Gondoljunk itt csak az öntözéses gazdálkodás kialakulására, az azzal párosuló technikai, gondolati, mitológiai és tudományos fejlődésre, vagy a városi életmód megszerveződésére. A Nílusmedence ma tíz országon keresztül kanyarog, Közép-Afrikától egészen a Földközi-tengerig. Az éltető édesvíz azonban nem minden esetben jelent áldást, az apadó készletekre irányuló birtoklási törekvések számos esetben szítottak viszályt.