Kábítószer-kereskedelem Nyugat-Afrikában: A kokain új útja: Bissau-Guinea - Suha, György; Gulyás, Gáspár (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2008)
Valahol Dél-, vagy Közép-Amerikában elültetik a kokacserjéket, öntözik, gondozzák azokat, majd az aratást követően kinyerik belőlük a világ egyik legjövedelmezőbb mérgét, a kokaint, melyet többnyire európai és amerikai piacokon értékesítenek. A szerzőpáros cikkében nem a termelési, s nem is a végfogyasztási, hanem a köztes, úgymond tranzitszakaszát mutatja be a kokainüzletnek, mely a legújabb tendenciák szerint mind inkább kiterjed Afrika nyugati felének politikailag instabil országaira, különösen Bissau-Guineára. A fel-feltörő polgárháborúk, s belső zavargások sújtotta egykori portugál gyarmaton háborítatlanul történik a csempészés, az adás-vétel. A rendőrség és a hadsereg többnyire tétlen, szinte mindenki megvesztegethető, a kilátástalan helyzetben élő lakosság pedig pénzt, megélhetést remél az új üzletágtól. S a befektetések érkeznek is, a kokaincsempészés is kíván infrastrukturális fejlesztéseket, új munkahelyeket – de milyen áron..