EU–Afrika csúcs Lisszabonban: Kontinensek tanácskozása felemás végeredménnyel - Morenth, Péter (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2008)
2007 decemberében egy kétnapos, nagyszabású konferencia keretei között a portugál fővárosban, Lisszabonban ültek tárgyalóasztalhoz Afrika és az Európa Unió állam- és kormányfői. A 2000-es kairói csúcs után hét évvel számos tényező – illegális migráció, nemzetközi bűnözés, politikai és gazdasági instabilitás Afrikában, kínai térnyerés – miatt vált indokolttá a két kontinens vezetőinek megbeszélése, mely átütő eredménnyel ugyan nem zárult, mégis folytatható párbeszédet indított a vitatott, megtárgyalandó kérdések kapcsán. A torzsalkodásoktól nem mentes konferencia előzményei, megbeszélései, főszereplői, s eredményei követhetők nyomán e cikkben, Morenth Péter lesothoi tiszteletbeli konzul tolmácsolásában.