Keletről-nyugatra: Egy gambiai biciklitúra tapasztalatai - Tomsits, Abigél (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2008)
A kontinentális Afrika legkisebb országát, Gambiát bebarangolni, látványosságokban gazdag tájait, városait felfedezni, történelmi nevezetességeit, múltját és jelenét megismerni, lakosságának szokásait, mindennapjait megtapasztalni irigylésre méltó kaland lehet, különösen, ha a részletekre kellő figyelmet nem fordító, szervezett turisztikai körutazás helyett, saját magunkra hagyatkozva, mondjuk kerékpáron vágunk az ismeretlenbe. Tomsits Abigélnek másodmagával éppen egy ilyen elképzelt gambiai „felfedezésben” volt része. Az ország keleti csücskéből indulva, a saját maguk által előre megtervezett útvonalon, két keréken haladva járták be Gambia nevezetes vidékeit, modernizálódó városait és tradicionális falvait, több mint 300 kilométert tekerve az Atlanti-óceán partján fekvő fővárosig, Banjulig. A szerző írásában naplószerűen foglalja össze úti kalandjaikat, melyeket olvasva mi is egy kerékpár nyergében érezhetjük magunkat, pedálozva az afrikai forróságban.